NK Libre 1e en 2e klasse (PK’s)

Nederlands Kampioenschap Libre
Voor een impressie: ga naar foto’s en klik op NK Libre 1e en 2e klasse 2017

Dagbiljarten Klasse 1 en klasse 2
Op dinsdag 30 mei 2017, werd in Ede bij Biljart Vereniging Gelre gestreden om het kampioenschap van Nederland 1e en 2e klasse.
Verwachtingsvol gingen Michel van Iersel en Kees Pulles aan de slag, maar het was als snel duidelijk dat beiden niet in hun beste doen waren. Michel en Kees moeten in ronde 1 al gelijk aan de slag. Michel moest tegen Frans de Valk.
De Valk ging voortvarend van slag en scoorde er driftig op los. Na 10 beurten keek Michel al tegen een achterstand aan van 30 caramboles aan. Na 15 beurten was er weer hoop voor Michel op een goede afloop, de stand was op dat moment 47-54 in het voordeel van Frans de Valk. Maar toen Frans een tandje bij schakelde was hij niet meer te houden. Michel deed gruwelijk zijn best om alsnog bij te kunnen blijven, maar zoals vaak als het niet loopt gingen nu ook de ballen niet iets te vaak vlak langs of net achterom. Einduitslag van deze partij: 97 – 110 in het voordeel van Frans.
Partij 1 voor Kees Pulles tegen Henk de Beer verliep in het begin voortvarend. Kees nam al snel een voorsprong van 24 caramboles op zijn tegenstander. Deze ging steeds beter biljarten terwijl Kees de ene mooie kans na de andere liet liggen. De mogelijk om aan te sluiten werd aan de tegenstander geboden. In beurt 13 was het al zo ver, de stand was toen 46-47 in het voordeel van Henk de Beer. Beiden kregen last van de spanning en gingen fouten maken en sprokkelde nog maar mondjesmaat hun caramboles bij elkaar. In beurt 18 maakte Henk een serie van 16 en dat gaf hem weer het nodige vertrouwen. Na 24 beurten was het gedaan Henk had de 90 te maken caramboles gemaakt en omdat Kees in de na-beurt ook een mooie serie van 11 maakte en daardoor slechts 1 carambole te kort kwam gingen de 2 punten naar zijn tegenspeler.
In de hun 2e partij speelde beiden iets gemakkelijker Michel van Iersel maakte in beurt 2 een serie van 12 en in beurt 20 een serie van 21. Maar zijn tegenstander Wim Roseboom, was een maatje te groot. Hij maakte de enen serie na de andere en had met behoorlijk wat klosballen ook nog eens het geluk aan zijn zijde. De Eindstand werd daardoor 83-110 in het voordeel van Wim Roseboom.
Ook Kees Pulles bleef strijden voor wat hij waard was, maar zoals altijd wordt beweerd, als het niet loopt dan loopt het niet en als de tegenspeler in dit geval Ton van de Griendt (oud Waalwijker) wel bijna alles maakt is de balans snel opgemaakt. Eindstand in het voordeel van Ton van de Griendt 43-90.
Partij 3, was de beste door Michel van Iersel gespeelde partij. Hierin behaalde hij een moyenne van 5,310. Maar helaas was dat niet genoeg om te kunnen winnen. Zijn tegenspeler John Wijninga, maakte in beurt 16 een serie van 45 en reeg ook daarna de caramboles aan elkaar, waardoor hij in 21 beurten uit was en zijn 150 caramboles had gemaakt.
Ook Kees Pulles moest in partij 3 tegen de latere Nederlands Kampioen Arie van den Burg aantreden en ook deze speler maakte indruk met zijn spel. Gezien het feit dat Kees het de gehele dag al moeilijk had gehad en daardoor de motivatie verminderde, ging ook deze partij verloren. De eindstand was 52 – 80 in het voordeel van Arie.

Beide spelers legde aan het einde van de dag beslag op de 4e plaats.
Voor een impressie: ga naar foto’s en klik op NK Libre 1e en 2e klasse 2017

Verslag door Henk de Wolf